cocoa
(hmm hmm) (16.2.2024 9:02)
|
Spíš konzumovali nejdřív ta semena podobně jako u jiných plodů a pak to začali pro lepší chuť tepelně upravovat/pražit/sušit a následně s tím zkoušeli další úpravy a způsoby využití. To už mi přijde hůř představitelné, jakým způsobem naši předci přišli na zpracování lnu (protože to není zrovna přímočarý proces) nebo na to, jak zpracovávat maniok, aby se (postupně) neotrávili. |
|
cocoa
(mamut) (14.2.2024 15:14)
|
motyq: tahle otázka se dá aplikovat na temeř cokoliv. mě by napadlo třeba že tam někde hořelo a částečně se to upražilo už na stromě, no a někdo to chutnal, přimichaval do jidla, krájel, drtil, mlel, smíchával s jinýma věcma, experimatoval |
|
cocoa
(Dr.Str.) RP (14.2.2024 6:53)
|
(motyq) Hlad. A vytváření zásob na pozdější dobu. |
|
cocoa
(miko) RP (13.2.2024 23:59)
|
to bylo naopak: nekdo znal ten postup, jenom strasne dlouho hledal, s cim by to mohl provest |
|
cocoa
(motyq) (13.2.2024 23:56)
|
Docela by me zajimalo, jak se prihodilo, ze proste nekdo prisel, uvidel tenhle plod a rekl:
Ok, vysypeme,
Ok, nechame ususit/fermentovat na vzduchu chvili
Ok, uprazime
Ok, rozemeleme na prach
Ok, meleme dal mezi kameny az se z toho stane hneda sracka
Ok, mame cokoladu.
Jako wtf? |
|